torsdag 30 september 2010

Lekplats



Arvingen vill leka. Gissa var?

Idag stängde konsum Brodalen för sista gången, vemodigt värre. Skojigare att Linus och Claire är här ett tag, de lyckades hetsa mig till att klättra med rep en smula, riktigt skoj faktiskt. Berguven tutar över fjorden när båten tuffar hem i skymningen. Hummertinor, stjärnklart, nattfrost, sticky, pappaledigt.

måndag 20 september 2010

Konsum lägger ner butiken i Brodalen

Från Lysekil

I skuggan av valet sker det dramatiska saker för bygden i Brodalen. KF har beslutat att lägga ner konsumbutiken i Brodalen redan sista september. Personalen fick reda på detta med mindre än en månad kvar till nedläggningen.

KF kommer att fräscha upp butiken i Brastad istället och håller även på att bygga en ny stor butik inne i Lysekil. KF hävdar att butiken i Brodalen har gått med förlust i många år.

En orsak till att de ska lägga ner sägs vara att hyran har höjts för lokalen. Det sägs samtidig att det är KF som äger lokalerna. Jag tycker att det låter underligt.

Jag tycker att det är något konstigt om man inte skulle kunna få en butik i Brodalen att gå runt ekonomiskt. Butiken är den första man kommer till om man kör norrifrån E6an, och i området bor många som mycket hellre handlar i Brodalen än åker in några extra mil till Brastad.

Under sommaren är kön till kassan lång och det största problemet brukar vara att varorna säljs snabbare än att personalen hinner packa upp produkterna.

Med lite nytänkande och lyhördhet för kundernas behov går det att ta tillvara den kundkrets som finns vid Brodalen, men KF visar ingen vilja att satsa. Jag hoppas att KF kan släppa fram någon annan aktör som är villig att ta tag i saken och driva butik, och gärna kafé vid en strategisk vägdelning. Men KF äger huset och kommer väl antagligen inte att låta någon annan ta över?

Det känns slarvigt att slösa bort en etablerad ström med kunder som stannar bilen och går in i affären med plånboken. Vad kostar det att driva något som redan är i rullning? Hur dyrt är det att bygga upp det hela från noll?