tisdag 5 maj 2009

Tankar om access

Bohuslän är ett underbart område att klättra i. Fler och fler upptäcker detta och söker sig hit för att klättra. Tidigare har det mest varit repklättring på egna säkringar som har dominerat antalet klättrare häromkring, men nu ökar antalet bouldrare och andra i området.

I helgen var det fler bouldrare än repklättrare på Häller. Det är mest på större helger som det är markant fler besökare bland klipporna, vilket grannar och bekanta ickeklättrare noterar och kommenterar till mig.

Den lokala ickeklättrande befolkningen gör ingen skillnad på bouldrare och repklättrare. För att hålla nere accessproblemen är det viktigt att alla klättrare tänker på att ha goda relationer till närboende och till markägare. En varsamhet med naturen och fåglar är naturligtvis viktig.

En anledning till att folk hittar hit är att fler har information om att det finns klättring i Bohuslän. Lättillgänglig information på Internet är förmodligen en förklaring till att fler besökare kommer hit. Kanske har jag själv en del i det hela. Ett videoklipp från Häller har nästan 600 visningar på Youtube. Ibland undrar jag om det är vettigt att lägga ut bilder och videoklipp med klättring härifrån. Vad tycker du?

Klätterförbundet har en informationsvideo om access. Se den om du inte redan sett den. Accessfilmen Bilar,buller och bajs.

3 kommentarer:

  1. "Spead the word slowly" om nya ställen, inga bilder och filmer med namn från accesskänsliga områden på internet, verkar som en bra idé. Tanken med bilder på internet är väl att inspirera till klättring inte att ens lokala paradis skall bli invaderat av folk med påföljande accessproblem. Det är ju trots allt så att detta gäller ett fåtal ställen.
    //Henrik Sjöqvist

    SvaraRadera
  2. Jag tror internet är ett mycket bra forum där man kan presentera nya områden och lägga upp nyheter kring dessa direkt via en portal (såsom crimp.se, klätterförbundet, och lokala klätterklubbar). Då riskerar man inga klavertramp från klättrare som är oinformerade. Just bouldering i bohuslän är till stor del viskningar och gissningar. Det finns ingenstans att få tag på information/läget vid ett word-to-word-område. Sunt förnuft räcker tyvärr sällan. Och kunskap om allemansrätten verkar ofta vara bristfällig.

    Angående bilder/video. Det är en källa till inspiration. Och det är lätt att presentera access-info i en video eller tillsammans med bilder. Din video till stångehuvud är ett bra exempel. Och man kan, utöver områdesbeskrivning, berätta vad som gäller, om det t.ex. är ett naturreservat, då lagstadgade regler måste följas (vilket jag personligen sett brista).

    SvaraRadera
  3. Verkligen fin sida du har!! Måste ta mig i kragen och hälsa på dig i byggröran,käre granne.Verkligen kul att se alla bilder,dock vill inte Landstingets datorer spela upp videosnuttarna ,tråkigt! Det är kul med intresset för Bohusklipporna nu för tiden.Snygga reportage i Bergsport,Norskklattring,Klettern och till och med overthere...baksidan är naturligtvis ökad popularitet och ökat slitage av klipporna med kö till lederna på de större klipporna.Vem hade trott det ibörjan på -80 talet? Själv har jag valt att inte delta i reportage i tidningar och heller inte velat ställa upp i kalendrar eller film tex pågående Paulsson projektet,pga av ovanstående.Det har ju tyvärr inte förändrat något ,projekt och reportage blir ju av ändå.(Kanske rent av skulle vara avskräckande om man ställde upp!!)Det finns alltid mediakåta klättrare.Accessproblemen har blivit tydligare. Men likväl ska det bli riktigt kul att se filmen...för det vill man ju ändå,trots att man förstår efterverkningarna. /JO

    SvaraRadera